Leer hoe je snel en eenvoudig een ontwerptekening voor een tuin maakt. Madelon Oostwoud toont het gehele proces vanaf het vastleggen van het perceel op de juiste schaal tot en met het uitkiezen van de geschikte bomen en beplanting. Je leert hoe je bomen, planten, paden en andere elementen duidelijk en fraai in de tekening kunt weergeven. Iedereen kan het, ook als je helemaal geen teken-ervaring hebt.

 

Daarnaast geeft Madelon veel achtergrond informatie over het logisch en functioneel indelen van de tuin waarbij je rekening houdt met de looproutes, het vlekkenplan en omgevings-factoren als zon en wind. Een aantal extra video’s behandelen ondermeer composteren, gezonde bodem, wormen, stapelmuurtjes, vijvers en loofgangen.

 

De cursus bevat 16 videolessen. Elke les bevat naast video ook een toelichting en vaak een opdracht om zelf thuis uit te voeren. Tijdens de cursus werk je aan een concreet ontwerp voor een bestaand perceel. Het eindresultaat is een mooie en duidelijke presentatietekening van een goed doordacht tuinontwerp.

 


Madelon Oostwoud is ontwerper en tuinauteur. Zij kweekt al jaren groenten, fruit en kruiden in de postzegeltuin achter haar huis in het centrum van Amsterdam. Zij schreef hierover de bestseller ‘Een kleine eetbare tuin met vaste planten’. Ook maakt zij alle illustraties in het boek. Het boek bevat een uitgebreide plantenlijst. In 2016 werd dit boek genomineerd voor de Jan Wolkers Boekenprijs.
Daarna schreef zij een tweede boek; ‘Voedselbos’ over het ontwerpen, plannen en aanplanten van een voedselbos. Hierin behandelt zij een aantal bestaande, Nederlandse voedselbossen en geeft ze waardevolle tips op het gebied van ecologie en landschap, dierenleven, beheer en opbrengst. Daarnaast geeft Madelon lezingen en workshops en zij schrijft voor diverse tuintijdschriften.

 

 

 
De cursus bevat 16 lessen met in totaal meer dan 2 uur video. Elke les bevat naast video ook een toelichting en vaak een opdracht om zelf thuis uit te voeren.
Tijdens de cursus werk je aan een concreet ontwerp voor een bestaand perceel. Het eindresultaat is een mooie en duidelijke presentatietekening van een goed doordacht tuinontwerp.
De cursus is na aanschaf gedurende twee jaar online toegankelijk om te blijven volgen of om terug te kijken.

Inhoud

Introductie
Les 1 Welkom bij de cursus Schets je Tuin 00:05:00
Les 2 De opzet van de perceel-tekening 00:09:00
Aanzet tot ontwerp
Les 3 Bestaande situatie 00:05:00
Les 4 Vlekkenplan 00:09:00
Les 5 Looppaden 00:11:00
Les 6 Omgevingsfactoren 00:09:00
Tekenen
Les 7 Tekenmaterialen 00:08:00
Les 8 Bomen tekenen Gratis 00:06:00
Les 9 Het tekenen van beplanting 00:10:00
Les 10 Het tekenen van andere elementen 00:13:00
Les 11 Tekenen met de iPad 00:06:00
Ontwerp uitwerken en realisatie
Les 12 Planten kiezen 00:12:00
Les 13 Compost 00:06:00
Les 14 Takkenril 00:03:00
Les 15 Stapelmuurtjes, pergola’s en bezoekers 00:04:00
Les 16 Wees flexibel 00:04:00

Reviews

4.6

4.6
7 beoordelingen
 • 5 Sterren5
 • 4 Sterren1
 • 3 Sterren1
 • 2 Sterren0
 • 1 Sterren0
 1. Met losse handjes

  5

  Het was een genot om deze cursus te volgen, al heb ik niet alle opdrachten gedaan.
  Ik was er innerlijk van overtuigd dat mijn gebrek aan tekentalent het maken van een ontwerp in de weg zou staan.
  Door de luchtige manier van lijnen zetten (met losse handen) heb ik meer lef en plezier in het schetsen gekregen.
  De cursus is een informatieve en inspirerende aanvulling bij de jaaropleiding permacultuur die ik momenteel volg bij Taco Blom op de Heerdeberg bij Maastricht.

 2. Dromen over groene tuinen

  5

  Terwijl je luistert naar de zachte, lieve stem van Madelon laat ze met behulp van simpele vormen, en een eigen tekenstijl zien hoe een plattegrond veel informatie kan geven over de potentie van de ecologische tuin. Heerlijke introductie voor iedereen die graag iets meer wil weten over tuinontwerp volgens de principes van natuurlijk tuinieren en permacultuur. En ook voor de gevorderde tuinder valt er genoeg te ontdekken en leren!

 3. Inspirerend en no-nonsens

  5

  Geen eindeloos durende lessen maar wel leuke opdrachten om zelf mee aan de slag te gaan. De cursus zit boordevol met goede en nuttige tips. De extra toegevoegde filmpjes bij sommige lessen zijn een fijne verdieping van het onderwerp dat aan bod is geweest. Kortom veel van opgestoken en weer geïnspireerd om verder te gaan met tuinen ontwerpen!

 4. Leuk en duidelijk

  4

  Leuke cursus. Kort maar krachtig en veel ideeën om mee aan de slag te gaan.

 5. Weer veel geleerd!

  5

  Deze manier van tekeningen maken is haalbaar voor mij. Ik ben weer een heel stuk wijzer geworden want tussen het tekenen door geeft Madelon je veel leuke tips en extra weetjes.

 6. SCHETS je tuin

  3

  Ik had de hoop hier meer te leren over het ontwerpen van een (moes)tuin, maar (zoals de titel achteraf ook wel doet vermoeden) deze cursus gaat puur over het schetsen van je tuin. Met een enkele uitstap naar wat inhoud zoals welke planten combineren en over compost.

  Meer dan het tekenen van basis elementen (bomen, paden, borders) is het niet en voor mijn gevoel had dat in 30-45 minuten ook wel gekund. Ik had er meer van verwacht, maar kan achteraf niet zeggen dat de intro en informatie misleidend is.

 7. 5

  Erg genoten van deze concrete en inspirerende cursus. Alle lessen achter elkaar gekeken en ik ga morgenochtend aan de slag met het tuinontwerp. Madelon geeft genoeg handvaten om overzicht te creëren over alle elementen op de tuin en hoe je alles mooi kan tekenen. Dank!

© 2024 DDC - Powered by Maatos