Ontwerp

 

Inhoud video

0:14 Hergebruikt materiaal
0:19 Wilde planten in stapelmuur
0:40 Leuke manier om biotoop te maken
0:54 Ontwerp schaal 1 : 100 (1 cm is in het echt 1 meter)
1:09 Ontwerp uit de hand getekend
1:13 Oude stronk opgenomen in stapelmuur
1:23 Hemelwaterafvoer
2:05 Het moet geen circus worden
2:20 Contouren van de stapelmuur
2:40 Vloeiende bewegingen, geen haakse hoeken
2:58 Contouren uitgezet met jalons (rood-witte stokken)
3:22 Winterhei interessant voor bijen
3:30 Inheemse, wilde vlinder- en bijenplanten

Waarom stapelmuurtjes

Er zijn een aantal goede redenen te noemen om stapelmuurtjes aan te leggen in een tuin.
De losgestapelde muurtjes bieden door de vele kieren, spleten en holtes tussen de stenen volop leefruimte (habitat) voor insecten, amfibieën, reptielen en kleine dieren.
Met de stapelmuurtjes kun je hoogteverschillen creëeren in de tuin, en daardoor ontstaan er allerlei verschillende microklimaten die weer een positieve invloed heb op de biodiversiteit in de tuin.
De grond rondom de stapelmuurtjes kan makkelijk verarmd worden met zand, waardoor wilde inheemse planten zich prima kunnen handhaven zonder dat er vergrassing optreedt. Ook in de stapelmuurtjes zelf kunnen vele inheemse planten zich prima handhaven in de spleten en kieren.
Stapelmuurtjes maken een tuin visueel veel interessanter en daardoor boeiender om te ontdekken. De stapelmuurtjes kunnenook heel goed in mooie, organisch vloeiende lijnen worden aangelegd.
Ook bieden stapelmuurtjes enorm veel vormvrijheid bij het ontwerp en de aanleg ervan. Hoge of juist lage muurtjes, hele brede of juist smalle muurtjes, recht of gekromde muurtjes, muurtjes als zitplek, als afscheiding, als vijverrand, alles is mogelijk. Daarnaast kun je zeer uiteenlopend materiaal gebruiken bij de aanleg (tegels, bakstenen, betonbrokken, gresbuizen, dakpannen etc.) waardoor een zeer gevarieeerd beeld ontstaat.
De meeste  tuinen die natuurrijk gemaakt worden bevatten oorspronkelijk te veel bestrating (tegels). Dat overbodige straatwerk kun je afvoeren, maar het is veel milieuvriendelijker en goedkoper om het ter plekke te hergebruiken in stapelmuurtjes.
Tot slot nog een belangrijk voordeel: stapelmuurtjes hebben geen onderhoud nodig, hebben een hele lange levensduur en bevatten geen gifstoffen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld geimpregneerd tuinhout of spoorbielzen).

Voorbeelden van stapelmuurtjes

Stapelmuur als zitplek en vijverrand

 

Homogeen materiaalgebruik  geeft een rustig beeld

 

Insectenhotel en beeldwerken geintegreerd in de stapelmuur

 

Extra video: Stapelmuurtjes

Klik op bovenstaande afbeelding om de video (totaal 6 minuten) af te spelen.

BEKIJK ALLE Voeg notitie toe
JIJ
Plaats een opmerking
 
© 2024 DDC - Powered by Maatos